Evolution roundel
RIBA Chartered Practice

Ripple Hall

Barking, London

The original Ripple Hall is a distinctive 1950's concrete framed community hall building providing community facilities in the form of two large halls used on a booked sessional basis by various local voluntary and community groups. The project, jointly funded by the London Development Agency, The Big Lottery and London Borough of Barking and Dagenham, was to refurbish, remodel and extend the existing building to provide a Third Sector Hub for a range of voluntary and community groups.

To provide income office space and meeting rooms have been provided in a new extension and refurbished parts of the existing building, including a new mezzanine in the first floor hall.

The existing building is of distinctive appearance with a curved roof, faced in a buff facing brick at low level and a mixture of the same facing brick and slate panels at high level. The new single storey entrance extension has been designed to provide a strong visual presence in the streetscape with slate colour blocks being used to identify with the existing building. In the two storey extension, to reduce the visual impact of this roof, a lower eaves has been provided, creating the appearance of dormer windows in a curved roof, which reflects the curve on the existing building, with similar materials being used to provide a strong visual link to the original building.

The fabric of the existing building has been upgraded thermally and new services provided throughout, including phototovoltaic panels on the roof.

This project was undertaken whilst acting as Architectural Consultants for Faithorn Farrell Timms.

< back |

PDF download PDF [279KB]

Ripple Hall, London Borough of Barking - exteriorRipple Hall, London Borough of Barking - interiorRipple Hall, London Borough of Barking - interior